10 éves a Termini
Tudomány ünnepe - Tízéves a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat PDF Nyomtatás E-mail

Budapest, 2011. november 25., péntek (MTI) - A nyelvi változatosság kölcsönös elfogadása, mások nyelvi jogainak elismerése, a magyar nyelv jellemzőinek felmérése, a kisebbségi nyelvi jogok folyamatos bővítése a célja a tíz éve alakult Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózatnak. A jubileum alkalmából ünnepi konferenciát rendeztek a Magyar Tudományos Akadémia székházában - tájékoztatták pénteki közleményükben a szervezők az MTI-t.

A tanácskozás résztvevőit, a Terminihez tartozó kutatóállomások munkatársait levélben köszöntötte Schmitt Pál köztársasági elnök.

 

"Az ünnepi tanácskozás helyszíne, kapcsolódása egyrészt A magyar tudomány ünnepének, másrészt a Magyar Nyelv Napjának rendezvényeihez jelzi, hogy a Magyarországgal szomszédos államok nyelvtudományi kutatóintézetei által 2001-ben életre hívott kutatóhálózat céljai, tevékenysége milyen jelentőséggel bír a magyar nyelv hosszú távú megtartásában a határokon túl" - emeli ki a közlemény.

Mint a dokumentum rámutat, a kolozsvári Szabó T. Attila Nyelvi Intézet, a dunaszerdahelyi Gramma Nyelvi Iroda, a beregszászi Hodinka Antal Intézet, valamint az ausztriai, horvátországi és szlovéniai régiót képviselő Imre Samu Nyelvi Intézet által szervezett tanácskozás résztvevőit üdvözölte Németh Tamás, az MTA főtitkára, Kiss Jenő akadémikus, az ELTE professzora, Kenesei István, az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatója, továbbá Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke.

"A Terminit köszöntők kiemelték, hogy a Magyarországon kívüli nyelvészeti tudományos műhelyek együttműködése az első olyan határokon átnyúló, azaz nemzetközi, ám mégis magyar-magyar kutatóhálózat, mely nem alá-fölé-, hanem mellérendeltségi alapon szerveződik, s ez a fajta közös és összehangolt munka korszerű és mintaadó modellként szolgálhat a kutatásszervezésben és a hálózatépítésben más tudományágak képviselői számára is" - hangsúlyozza a közlemény.

A kutatóhálózat munkatársai előadásaikban arra hívták fel a figyelmet, hogy munkálkodásuk célja "a nyelvi változatosság kölcsönös elfogadása, mások nyelvi jogainak elismerése, a magyar nyelv jellemzőinek felmérése, a kisebbségi nyelvi jogok folyamatos bővítése".

"A Termini munkatársainak célja, hogy a kutatómunkájuk eredménye hasznosuljon: eljusson a magyarlakta régiók oktatási és közigazgatási szakembereihez, de a magyarországi nemzetpolitikai döntéshozókhoz is" - ismerteti a dokumentum.

A rendezvény keretében mutatta be Tolcsvai Nagy Gábor, az ELTE egyetemi tanára a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat tíz éve című reprezentatív gyűjteményes kötetet. Mint hangsúlyozta, "a kiadvány, annak ellenére, hogy bár tárgya a magyar nyelv, a határokon kívüli magyar nyelvhasználat, a szerzők a mai nemzetközi nyelvtudomány módszertana, szemlélete és terminológiája alapján, tárgyilagosan és szakszerűen fogalmazzák meg kutatásaik eredményeit".

A jubileumi ülés résztvevői könyvkiállítás keretében megismerkedhettek a Termini Kutatóhálózat által kiadott kötetekkel is.

 

 
A Termini Kutatóhálózat ünnepi konferenciája PDF Nyomtatás E-mail

 

A TERMINI MAGYAR NYELVI KUTATÓHÁLÓZAT

munkatársai

TISZTELETTEL ÉS SZERETETTEL MEGHÍVJÁK

ÖNT

ünnepi konferenciájukra, amelyre

2011. NOVEMBER 24-ÉN 10:00 ÓRAI

kezdettel kerül sor a

 MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

Kistermében.

 

(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

 

A konferenciára a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat része.

 

 
Az ünnepi konferencia programa PDF Nyomtatás E-mail

10:00 – 11:00   
Megnyitó, köszöntések (Moderátor: Péntek János)

Németh Tamás akadémikus, a  Magyar Tudományos Akadémia főtitkára
Kiss Jenő akadémikus, ELTE Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszék
Kenesei István igazgató, MTA Nyelvtudományi Intézet
Kocsis Károly elnök, MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság
Péntek János: Tíz éves a Termini – vállalt és ránk váró feladatok
 

11:00 – 13:00
Előadások

Levezető elnök: Péntek János

11:00 – 11:30
Szoták Szilvia − Csernicskó István − Molnár Csikós László: Nyelvi jog és hivatali nyelvhasználat 1., Nyelvi jog és hivatali nyelvhasználat 2.


11:30 – 12:00   
Kolláth Anna és Simon Szabolcs: Nyelv és oktatás

12:00 – 12:30   
Lanstyák István és Benő Attila: Határtalanítás és ht-szótár

12:30 – 12:40   
Pintér Tibor: Korpuszmunkálatok

12:40 – 13:00   
Szabómihály Gizella: Nyelvi menedzselés, tanácsadás

 

13:00 – 13:30   
Szünet

 

13:30 – 15:00
Előadások

Levezető elnök: Csernicskó István

13:30 – 14:00   

Tolcsvai Nagy Gábor – A Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat 10 éve (könyvbemutató) 

14:00 – 14:50   
A hasznosulás: valóság vagy illúzió? (A kutatóállomások rövid tájékoztatói. Saját könyveink, főképpen sorozataink bemutatása.)
(Er 12’; Fv 12’; Ka 10’; ISNYI 11’; Va 5’)

14:50 – 15:00   
Csernicskó István: A konferencia bezárása

 

 

 
Schmitt Pál üdvözlőlevele PDF Nyomtatás E-mail

 

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE

XIV-2/05114-1/2011.

Péntek János

Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat
3400 Kolozsvár
Jókai u. 2-4.

Tisztelt Professzor Úr!
Tisztelt Szakmai Bizottság!

Köszönettel fogadtam meghívásukat a 2011. november 24-én a Magyar Tudományos Akadémián tartandó jubileumi Termini-konferenciára. Munkájukat figyelemmel kísérem, céljaikat, a magyar nyelv, különösen a szakmai nyelv egyesítésére és fejlesztésére vonatkozó törekvéseiket és gyakorlati eredményeiket nagyra értékelem.

A magyar nyelvi programomban lehetőség szerint igyekszem megemlíteni és értékelni a sokfajta, a magyar nyelvért folyó elméleti és gyakorlati munkát, így a Termini tevékenységét is. Sajnos a jelzett időpontban már korábban egyeztetett programom van, ezért a konferencián nem tudok jelen lenni.

Schmitt Pál


Munkájukhoz sok sikert kívánva,

szívélves üdvözlettel

Schmitt Pál

Budapest, 2011. október 28.